IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Това е детска порнография": Съдят Nirvana заради голото бебе на корицата на албума Nevermind

26 август 2021 18 00

Искът е заведен от Спенсър Елдън, който всъщност е детето на снимката

Снимка: Getty Images

Спенсър Елдън - мъжът, който е заснет като бебе за корицата на албума Nevermind на групата Nirvana - съди формацията за предполагаема сескуална експлоатация.

Корицата показва Елдън като 4-месечно бебе, което плува в басейн и се опитва да хване банкнота от 1 долар, пуснат пред него на рибарска кукичка. Сега 30-годишният мъж казва, че родителите му никога не са давали съгласието си тази снимка да бъде използвана за албума. Той също така твърди, че голия кадър граничи с детска порнография. 

"Снимката показва интимните части на Спенсър и не закрива неговите гениталии", се казва в документите, подадени в съда в Калифорния. Съгласно законодателството на САЩ, несексуализираните снимки на бебета не се считат за детска порнография. Адвокатът на Спенсър обаче твърди, че включването на банкнотата от 1 долар (която е добавена компютърно след заснемането на снимката) превръща малолетния в "секс работник". 

Искът също така твърди, че Nirvana са обещали да покрият гениталиите на Елдън със стикер, но това не се случило. Според младия мъж, истинската му идентичност и официално име са завинаги свързани с търговската сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен и която се разпространявала и продавала по целия свят от времето, когато е бил бебе до наши дни. Допълва, че е претърпял и ще продължи да търпи страдания в резултат на произведението на изкуството, като тук включва "есктремен и постоянен дистрес", както и "намеса в нормалното му развитие и напредък в образованието" и "медицинско и психологическо лечение". 

Nirvana

Снимка: Getty Images

Елдън иска обезщетение в размер на най-малко 150 000 долара от всеки от 15-те обвиняеми, сред които живите членове на групата - Девй Грол и Крис Новоселич; управителят на имението на Кърт Кобейн; бившата съпруга на Кобейн и фотографът Кърк Уедъл. Засега представители на Nirvana не са отговорили на обвинението. 

През годините обаче Спенсър на няколко пъти е пресъздавал снимката от албума като тийнейджър и като възрастен. На всяка от тях е носил бански. Чрез кадрите той е отбелязвал 10-тата, 20-тата и 25-тата годишнина от пускането на Nevermind. Въпреки това Елдън понякога е изразявал амбивалентност относно фотографията. През 2016 година той сподлея пред Time Magazine, че е бил леко разстроен от известността си. 

"Току-що съм се родил и вече съм част от огромен проект. Доста е трудно - чувстваш, че си известен с нищо. Трудно е да не се разстроите, когато чуете за колко пари става дума. Когато отивам на бейзболен мач и се замислям колко ли хора тук са виждали малкия ми пенис. Имам чувството, че са ми отнели правата", споделя Елдън. 

В други интервюта обаче той е бил по-оптимистично настроен към снимката. "Това винаги е било нещо положително и е отваряло врати за мен. Сега съм на 23 години и съм художник, а тази история ми даде възможност да работя с Шепърд Фейри в продължение на пет години, което беше страхотно преживяване", споделя мъжът пред Guardian. 

През 2008 година бащата на Спенсър разказва за фотосесията, споделяйки че са му били предложени 200 долара от Кърк Уедъл, който е бил приятел на семейството. "Току-що бяхме направили голямо парти около басейна и никой нямаше представа какво се случва", казва той. Семейството бързо забравя за фотосесията докато три месеца по-късно не виждат корицата на Nevermind. Два месеца след пускането на албума се казва, че Geffen Records изпращат на 1-годишния Спенсър платинен албум и плюшено мече.

Nirvana Getty

Снимка: Getty Images

Албумът, който включва хитовете Smells Like Teen Spirit, Come As You Are и Lithium, се продава в 30 милиона копия по целия свят. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари